Rover 25 - 18K4F - špatné studené starty - VYŘEŠENO
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Rover 25 - 18K4F - špatné studené starty - VYŘEŠENO
Mám konzultační dotaz ... motor 1.8 / 86 kW, rok 2001 ... velmi špatně startuje za studena. Jakmile je aspoň trošku ohřátý, tak je vše OK, za jízdy taky OK, ale studený start je utrpení. Startér točí, motor bublá, ale ne a ne naskočit, dokud mu plynovým pedálem neotevřu škrtící klapku. Pak se chytne, chvíli je nervozní (ale nemyslím si, že by jel na 3 válce), a pak už jede.
Měli to v servisu DS tady v Brně, diagnostika nic neukazuje. Tvrdili, že vázne ventil volnoběhu, prý ho čistili -- nepomohlo. Sehnal jsem jiný, pravda -- byl o dost čistší než ten můj; o víkendu jsem ho vyměnil, ale chová se to pořád stejně. Vydávám se tedy klasickou cestou -- svíčky, kabely, cívky (tady už rozdělovač není). Olej a filtry už nové mám.
Pak už mě napadají jen věci jako snímače otáček klikové hřídele, vačkové hřídele, možná nějaké teplotní čidlo nebo MAP senzor, ale to by snad diagnostika mohla ukázat. Nevím ...
Další rady, nápady, příp. kontakty na spolehlivé prodejce dílů jsou vítány.
Měli to v servisu DS tady v Brně, diagnostika nic neukazuje. Tvrdili, že vázne ventil volnoběhu, prý ho čistili -- nepomohlo. Sehnal jsem jiný, pravda -- byl o dost čistší než ten můj; o víkendu jsem ho vyměnil, ale chová se to pořád stejně. Vydávám se tedy klasickou cestou -- svíčky, kabely, cívky (tady už rozdělovač není). Olej a filtry už nové mám.
Pak už mě napadají jen věci jako snímače otáček klikové hřídele, vačkové hřídele, možná nějaké teplotní čidlo nebo MAP senzor, ale to by snad diagnostika mohla ukázat. Nevím ...
Další rady, nápady, příp. kontakty na spolehlivé prodejce dílů jsou vítány.
Re: Rover 25 - 18K4F - špatné studené starty
Tak buď to nechce chytit, že směs má nevhodnou bohatost, o tom by ale měla vědět jednotka, takže by to bylo v závadách (čidlo teploty atd). Jedině snad ucpaný ten obtok s motorkem volnoběhu, ale to by se sešláplým plynem chytlo normálně. Nebo tu směs má dobrou, ale ta nechce za studena chytit, takže ty svíčky, kabely, cívky. Podle mě to budou ty svíčky, mrkni, jak jsou zanesené a čím a jaký mají odtrh.
Taky to vidím na zapalování.... mi se takto obě auta chovají když je trošku víc vlhko a jsem si na 99% jistý, že je to kabelama, či cívkama....
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Svíčky už mám objednané, kabely dovezu příští víkend, nějaké cívky snad taky. Uvidíme ...
Náhrada za felici? 

Opel Astra F Caravan 1.6 / '96 /01.01 - /for work
75 2,0 V6 / sedan / '00 / Onnyyy /11.13 - /my car
420 SDi / sedan / '00 / Jane's /12.12 - /wife's & family
216 i / coupé / '98 / Luke /04.13 - /for fun
220 / coupé / turbo / Carl / 08.15 - /for fun II.
LR D2 Td5 / '00 / Green Frog / 02.19 - /off
414 SI /04.12 - 09.13 / on se zase vrátí
75 2,0 V6 / sedan / '00 / Onnyyy /11.13 - /my car
420 SDi / sedan / '00 / Jane's /12.12 - /wife's & family
216 i / coupé / '98 / Luke /04.13 - /for fun
220 / coupé / turbo / Carl / 08.15 - /for fun II.
LR D2 Td5 / '00 / Green Frog / 02.19 - /off
414 SI /04.12 - 09.13 / on se zase vrátí
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak nějak ... spíš doplněk
Jeden nudný, spolehlivý a pragmatický soumar se čas od času hodí, takže Felda zatím zůstává ve výbavě, dokud se nerozsype.

- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
O víkendu jsem sehnal matroš a včera večer vyměnil kabely za nové (TESLA). Snad jsem na dobré cestě, protože se to startování subjektivně zlepšilo, ale pořád to nestartuje hladce a chce to přidávat dost plynu, aby to chytlo. Ale jde to podle mě o něco rychleji.
Dalším krokem tedy budou cívky. Problém je najít ty správné. Totiž vycházím z faktu, že jedna z mých cívek (BERU) je špatná. Mám dvě cívky náhradní z motoru 14K4F (DENSO), ale ty byly vyměněné kvůli cukání a je tam tedy taky nejméně jedna špatná. Ať počítám, jako počítám, vychází mi šance max. 1:4, že trefím kombinaci dvou dobrých cívek, pokud vůbec dvě dobré budou. No bude ještě veselo ... nápady?
Dalším krokem tedy budou cívky. Problém je najít ty správné. Totiž vycházím z faktu, že jedna z mých cívek (BERU) je špatná. Mám dvě cívky náhradní z motoru 14K4F (DENSO), ale ty byly vyměněné kvůli cukání a je tam tedy taky nejméně jedna špatná. Ať počítám, jako počítám, vychází mi šance max. 1:4, že trefím kombinaci dvou dobrých cívek, pokud vůbec dvě dobré budou. No bude ještě veselo ... nápady?
.... jdi do toho

uff ještě že jsem měl jen jednu cívku 

Rover 216Si, 82kW, r.v. 1997; 2011...
Rover SD1; 2300; six-cylinder engine - inline - MKII. 88kW; 2013 - dlouholetý repas
Roversd1.cz start 2015 ...bohužel konec záhy - web napadnut, adresu držím.
Rover 75 CDT r.v. 2002 2015-2022
Ford Tourneo Connect 2017 1,6 88kW 7 míst, Zlaťák; 2022-...
vypal.it - živnost na zpracování všelikého materiálu
2024- ...
Rover SD1; 2300; six-cylinder engine - inline - MKII. 88kW; 2013 - dlouholetý repas
Roversd1.cz start 2015 ...bohužel konec záhy - web napadnut, adresu držím.
Rover 75 CDT r.v. 2002 2015-2022
Ford Tourneo Connect 2017 1,6 88kW 7 míst, Zlaťák; 2022-...
vypal.it - živnost na zpracování všelikého materiálu

Potýkám se s podobnou věcí na F (160VVC). Motor má navíc neklidný/cválavý volnoběžný chod a díry při přidání plynu z volnoběhu (typicky pojíždění ve štrůdlu), jinak výkon i spotřeba super.
Jsem přesvědčený, že to někady přisává vzduch - nemůžu to ale najít. Objevilo se mi to po výměně těsnění pod hlavou, předtím šel jak švýcary. Nejdřív jsem našel nedotažené sání k hlavě - po dotažení se to o 80% zlepšilo. Zbytek jsem přičítal poškozenému těsnění pod tím sáním...letos jsem se dostal k výměně onoho těsnění pod sáním...skutečně bylo poškozené, ale po výměně a pečlivém složení se stav ZHORŠIL skoro na původní úroveň.
Volnoběžný ventil je funkční a čistý jako sklo.....
Kabely i cívky mám původní (cca 80tis) svíčky nové.
To jsem zvědav, na co přijdem...
Jsem přesvědčený, že to někady přisává vzduch - nemůžu to ale najít. Objevilo se mi to po výměně těsnění pod hlavou, předtím šel jak švýcary. Nejdřív jsem našel nedotažené sání k hlavě - po dotažení se to o 80% zlepšilo. Zbytek jsem přičítal poškozenému těsnění pod tím sáním...letos jsem se dostal k výměně onoho těsnění pod sáním...skutečně bylo poškozené, ale po výměně a pečlivém složení se stav ZHORŠIL skoro na původní úroveň.
Volnoběžný ventil je funkční a čistý jako sklo.....
Kabely i cívky mám původní (cca 80tis) svíčky nové.
To jsem zvědav, na co přijdem...

MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Neklidný volnoběh a cukání při zrychlování v nízkých otáčkách (typicky 1500-2000 rpm) jsme pozorovali u toho motoru 14K4F, ze kterého mám teď ty cívky. Zcela se to odstranilo jejich výměnou. Nejméně jedna z nich je ale vadná, to je jasné. Na to sání se taky podívám, ale vzhledem k tomu, že naopak pomáhá otevřít klapku při startu, tak to asi falešným vzduchem u mě nebude.
To mě pomáhá taky. Táhne to rovnoměrně.
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.
- AnderN
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak se mi potvrdila domněnka, že zapalováním to nebude. Prohazoval jsem cívky v různých kombinacích a nemělo to žádný vliv s výjimkou toho, že jsem našel tu cívku, která je skutečně špatná a motor s ní cuká. Závady typu teplotní čidlo nebo MAP senzor by nejspíš diagnostika odhalila, ale to se nestalo ani na jedné.
Rekapitulace
Nechce nastartovat, když je motor úplně studený (ale úplně, 2-3 hodiny stání nestačí, to funguje bez problému). Pomáhá přidat plyn, ale i tak startuju někdy i 3x, než to chytne. Pak je půl minuty motor nervózní (při rozjezdu někdy trochu zaškube autem ... ale neřekl bych, že jede na 3 válce -- pokud přidám plyn, tak se točí pěkně) a potom, jakoby se najednou vzpamatoval a už jede normálně. Su z teho jelen ...
Rekapitulace
Nechce nastartovat, když je motor úplně studený (ale úplně, 2-3 hodiny stání nestačí, to funguje bez problému). Pomáhá přidat plyn, ale i tak startuju někdy i 3x, než to chytne. Pak je půl minuty motor nervózní (při rozjezdu někdy trochu zaškube autem ... ale neřekl bych, že jede na 3 válce -- pokud přidám plyn, tak se točí pěkně) a potom, jakoby se najednou vzpamatoval a už jede normálně. Su z teho jelen ...
Po tom úplně chladném startu, kolik ukazuje otáčkoměr rpm?
.... a taky mě napadá... jednou jsem si jaksi hrál s nastavením dorazu škrtící klapky (je tam takový červík) a důsledek toho, že jsem tu klapku nechal víc dovřít mě tehdy docela šokoval.... ale už si přesně nepamatuju jakým důsledkem
.... a taky mě napadá... jednou jsem si jaksi hrál s nastavením dorazu škrtící klapky (je tam takový červík) a důsledek toho, že jsem tu klapku nechal víc dovřít mě tehdy docela šokoval.... ale už si přesně nepamatuju jakým důsledkem

Neteče ti chladicí kapalina do sání? To mě jen tak napadlo a projevuje se to taky až po vychladnutí. Projevy jsou podobné.