Děkuji všem za nápady.
Ad. regulace světel: Jak jsem psal výše, motorky jsem rozebral, vše důkladně očistil, ošetřil sprejem na kontakty(hlavně ty pohyblivé, které určují míru natočení-polohu). Převody opět namazal. Bez výsledku

.
Ad. Motor: Kontrolu s náhradní svíčkou jsem prováděl jen orientačně, abych eliminoval úplný výpadek některé větve. Na Hombreho radu, jsem to zkoušel i na přímo a jiskra byla odhadem skutečně 2cm. Pak jsem proměřil odpor vysokonapěťových kabelů. Vše vypadá normální. Rozdělovač jsem rozebral a vše důkladně vyčistil a ošetřil.
Ke svíčkám jsem se ještě nedostal. Teprv dnes, jak půjdu z práce, dokoupím delší nástavec v železářství.
Mám motor D16A8, takže tam skutečně patří svíčky BCPR6E-11(1.1mm). Rave uvádí nastavit 1.0mm. tak se raději budu řídit podle něj.
Právě mě zarazil zvuk motoru, terý byl stále stejný, ač jsem odpojil kterýkoliv válec. Nezkoušel jsem jej mít nastartovaný moc dlouho. Nevím kolik nespáleného benzínu snese katalyzátor

Určítě musím vyčistit ty svíčky. a budu moudřejší.možná jsou jen zapatlané spalováním toho starého odstátého benzínu z nádrže... V káždém případě, před cca 2 dny to ješe mělo snahu , na volnoběh, vnřet normálně. Ale když jsem přidal jen trošku plyn, tak to začalo pulzovat. Teď už to pulzuje i na volnoběh a otáčy studeného motoru jsou nižší( cca 1500 normálně, teď 1200). Navíc znatelně lenivěji akceleruje a zvuk je takový "hrubý". Jo a při akceleraci už netrhá.
To auto stálo téměř 5 měsíců pod plachtou. A když jsem ho vzal provětrat, byl jsem na něj sakra něžny

Jemná plynulá akcelerace, vytáčení do 50% max. otáček, prostě aby se vše řádně rozhýbalo, promazalo a prohřálo. Zvláštní, že se to začalo projevovat tou trhanou akcelerací, až po zastáve u kompresoru(dofoukání kol). První 4km auto šlapalo krásně(teda brzdy při sešlápnutí trošku drhly a nechtělo se jim moc brzdit, ale to je po odstávce normální.Urovlano se to během pár zabrždění.)