ZR 160 - zasekávající se mechanismus ruční brzdy na třmenu
ZR 160 - zasekávající se mechanismus ruční brzdy na třmenu
Další problémek....
Jak je ráno mráz, tak se hryzne na pravém zadním třmenu páka mechanismu ruční brzdy. Jsem si téměř jistý tím, že lanovod je v pořádku. Jsou tam nové brzdové desky, takže píst je skoro celý schovaný, tak mě samozřejmě napadá, že by to mohlo být tím, že byl ohnilý a jak je zastrčený, tak se hryzne v těsnícím kroužku. Jenže to by se hryzlo i když bych šlápl na brzdu.
Vozím sebou dlouhý šroubovák a když se to stane, tak si kleknu na kobereček a šroubovákem páku vypáčím zpět, ale tedy musím na to vynaložit fakt velkou sílu.
Tak co tipujete? Bude to tím teoreticky ohnilým pístkem? Nebo je prostě mechanismus ručky v čoudu? Mám doma druhý třmen, ale teď nevím, jestli není na opačnou stranu.
Jak je ráno mráz, tak se hryzne na pravém zadním třmenu páka mechanismu ruční brzdy. Jsem si téměř jistý tím, že lanovod je v pořádku. Jsou tam nové brzdové desky, takže píst je skoro celý schovaný, tak mě samozřejmě napadá, že by to mohlo být tím, že byl ohnilý a jak je zastrčený, tak se hryzne v těsnícím kroužku. Jenže to by se hryzlo i když bych šlápl na brzdu.
Vozím sebou dlouhý šroubovák a když se to stane, tak si kleknu na kobereček a šroubovákem páku vypáčím zpět, ale tedy musím na to vynaložit fakt velkou sílu.
Tak co tipujete? Bude to tím teoreticky ohnilým pístkem? Nebo je prostě mechanismus ručky v čoudu? Mám doma druhý třmen, ale teď nevím, jestli není na opačnou stranu.
Re: ZR 160 - zasekávající se mechanismus ruční brzdy na třme
Jako že je celou noc zatáhlá ručka a ráno nejde odbrzdit, nebo se to seká i když ji zatáhneš až ráno?
No, nebylo v ten okamžik moc příležitostí to takto vyzkoušet, ale tohle se mi vždy stalo po té, co jsem měl celou noc zatáhlou ručku. Myslím si ale, že když to odbrzdím a pak ji znova zatáhnu, tak se už nesekne.
Buďto ti přimrznou mokré desky ke kotouči, nebo je voda v tom převodu v brzdovém třmenu.
Přimrznuté desky to určitě nejsou, bo to by se neprojevovalo tuhou pákou na třmenu.
Voda v mechanismu mě taky napadla, ale po zahřátí by to povolilo, což se rozhodně nestalo, protože když se mi to stalo poprvé, tak jsem nedopatřením kousek cesty jel s takto seklým třmenem a když jsem zastavil, tak byl rozhodně prohřátý
Pravda, nemám úplně jistotu v tom, že by tím předělem bylo 0°C.
Mimochodem, ten mechanismus ručky - on je uvnitř třmenu oddělený od brzdové kapaliny? Jako že čím jak je mazaný? Je tam přece jehlové ložisko...
No asi mi nezbude, než ten třmen rozdělat. Druhý bych tam dával jen v nouzi největší, protože ten nemám natřený a ty, co tam jsou, jsou natřené zlatou barvou, sic tedy hodně prasácky.
Voda v mechanismu mě taky napadla, ale po zahřátí by to povolilo, což se rozhodně nestalo, protože když se mi to stalo poprvé, tak jsem nedopatřením kousek cesty jel s takto seklým třmenem a když jsem zastavil, tak byl rozhodně prohřátý

Pravda, nemám úplně jistotu v tom, že by tím předělem bylo 0°C.
Mimochodem, ten mechanismus ručky - on je uvnitř třmenu oddělený od brzdové kapaliny? Jako že čím jak je mazaný? Je tam přece jehlové ložisko...
No asi mi nezbude, než ten třmen rozdělat. Druhý bych tam dával jen v nouzi největší, protože ten nemám natřený a ty, co tam jsou, jsou natřené zlatou barvou, sic tedy hodně prasácky.
Jo a ještě doplňuji, že to nezůstane ve stavu, že by to bylo seklé tak, že se ani neprotočí kolo.
Tak je to prostě jen zatuhlé v tom čepu, co vede do třmenu, zkus postříkat WD pod tu manžetu (jestli tam je)a několikrát zatáhnout a zase zatlačit zpět. Mělo by se to zlepšit, pokud to není tím lanem. A ta pružina na té páčce není prasklá?
Ee, pružina je ok, tu jsem v tom háčku do páky dokonce podložil, aby byla mírně přetažená, ale jak říkáš, to je cítit, že je to zatuhlé někde dál. No nejlépe, když to nechám zatuhnout a tehdy shodím kolo, odpojím lanko, sundám pružinu....
Pod tu manžetu se asi nedostanu, když nepovolím tu matici, ne? Je to tam nasazené dost těsně. Ale z toho dedukuji, že ten mechanismus je oddělený a tím pádem buď suchý, nebo je v něm zateklá voda. Nu dobrá, zkusím to tedy prozkoumat ještě z této strany. A asi bych měl zkusit trošku vyšlapat ven píst, ať ověřím, že není ohnilý.
Díky za brainstorming
Pod tu manžetu se asi nedostanu, když nepovolím tu matici, ne? Je to tam nasazené dost těsně. Ale z toho dedukuji, že ten mechanismus je oddělený a tím pádem buď suchý, nebo je v něm zateklá voda. Nu dobrá, zkusím to tedy prozkoumat ještě z této strany. A asi bych měl zkusit trošku vyšlapat ven píst, ať ověřím, že není ohnilý.
Díky za brainstorming

Neni zac. Myslim, ze kdyby byl zadreny a ohnily pist, tak by to jednak vazlo i za jizdy a jednak by to nemelo vliv na vraceni te paky. Takhle spojene napevno to neni, ale paka pootoci sroubem a ten zatlaci na pist, po uvolneni se sroub povoli a pist se vrati diky hazivosti kotouce a hranatemu tvaru gumicky. Chyba bude asi tam, jak ten cep prochazi pres stenu trmenu. Ale pokud to chces opravit poradne, tak jak rikas - rozebrat, rozhybat, promazat. No a ten pist samozrejme ocisti a parkrat vyslapej - zasroubuj, kydz uz to bude venku.
Tak dnes jsem přezouval ZRo zpět na zimní a protože bylo pod nulouu, tak ručka opět seklá, přesto že mi Lenham mechanismus nějakým způsobem prolil olejem. A ejhle - on je to fakt seknutej lanovod
Mechanismus na třmenu chodí hladce, ale lanko zůstalo seklé v bovdenu. Kurnik ale že to dělá jen takto, když je pod nulou, to je tedy pěkný výdrb. Jsou to Bosche. U Kelošů už mají jen Starline
Jsem na pravém třmenu lanko odpojil a zafixoval ho a táhlo sešteloval tak, aby se zabrzdila aspoň levá strana. Stejně nechávám zařazeno, nikde v kopci nestávám a takto dočasně, než seženu lanovod, to bohatě stačí. Hlavně že se nebudu muset s každým odjezdem válet u auta a šroubovákem páčit ručku

Jsem na pravém třmenu lanko odpojil a zafixoval ho a táhlo sešteloval tak, aby se zabrzdila aspoň levá strana. Stejně nechávám zařazeno, nikde v kopci nestávám a takto dočasně, než seženu lanovod, to bohatě stačí. Hlavně že se nebudu muset s každým odjezdem válet u auta a šroubovákem páčit ručku

-
- Bydliště: Zlin,Canterbury,Zlin +420603476566 lenham3@seznam.cz
Tak to lanko sundej a prolej olejem 

No, já do něho zkoušel měsíc zpět nalejt olej trubičkou přímo ze spreje, sic tedy bylo to namontované na autě a tak to nemuselo dotéct a dovzlínat tam, kde je to seklé. Ale moc se mi nechce věřit, že by to to zachránilo. Nebo máš zkušenost, že to tak pomůže a je na "věky" klid? Teoreticky bych měl ještě v brzké době lézt pod auto dát nové těsnění na příruby výfuku, tak bych to mohl vyzkoušet a pak s tím holt švihnu do křá, když to nepomůže.
Na druhou stranu jsem rád, že to není problém ve třmenu.
Na druhou stranu jsem rád, že to není problém ve třmenu.
-
Na motorkach jsme to delali tak ze jsme bovden strcili do hrnce z olejem a musis ho trochu povarit ,ale ne na 100stupnu 

No tak to je hodně brutální návod 

-
Za komancu koupit lanko na motorku bylo problem tak jsme to na resili takto a fungovalo to a byli jsme mladi a penez nebylo a crosky po domacku udelane jsme po beskydech prohaneli