Příspěvek
od KDB » pon črc 15, 2013 12:42
Teorie je hezká a důležitá, nicméně někdy vede k mylným domněnkám... Ztráty v Torsenu bezpochyby jsou, ale nárůst adheze a čitelnosti je násobně převyšuje.
Nejezdil jsem s ním v FWD,kde bude bezpochyby zasahovat častěji a více ovlivňovat jízdní vlastnosti, ale i v RWD je to přínos. Ne, nezrychlí Tě to dvojnásobně, ale změní se charakter achování, které Ti umožní jet rychleji.
U RWD je největší přínos v nepromrhání výkonu při ztrátách adheze na vnitřním kole při průjezdu zatáčkou...
Samozřejmě proti lameláku má teoretickou nevýhodu, že potřebuje na kole alespoň pár procent adheze, aby mohl zbytek přenést na druhé kolo, jinak se chová jako otevřený. V praxi se téměř nestane a i tak pomůže, protože když vnitřní kolo chytne díru, nebo roletu a na zlomek se dostane do vzduchu, tak po dopadu už Torsen zabrání gumování roztočeného kola.
Když to chytne prach na vnitřku zatáčky, adheze to má dost.
Osobně největší přínos BRM almary mám v zpřevodování - to je tak 70-80% kladných bodů.
Vždycky říkám, že největší slabinou auta je řidič. Většina z nás by byla překvapená, co jeho auto dokáže, kdyby se naučil využít všech jeho možností...
Nejdůležitější pro jízdní vlastnosti je adheze (pneumatiky, odpružení, tlumení, geometrie), zpřevodování (tím lze zabít i výborný motor a zachránit nemožný), motor a brzdy....přesně v tomhle pořadí to vidím.
MGF, Tourer, RR P38,R75, MGF Trophy, Rover 200 BRM, Rover 827 Coupe, 827 Sedan, Elise S1, XK8 , Škoda Felicia(60´), 1000(64) + 1100(67)MB, 110R(70,71,72,78,80), Garde(83), W353(67,73)...prostě mě to baví.