Autokosmetický koutek
Re: autokosmetický koutek
Tak jo, jsme domluveni. Alespoň bude o důvod víc se stavit.
Opel Astra F Caravan 1.6 / '96 /01.01 - /for work
75 2,0 V6 / sedan / '00 / Onnyyy /11.13 - /my car
420 SDi / sedan / '00 / Jane's /12.12 - /wife's & family
216 i / coupé / '98 / Luke /04.13 - /for fun
220 / coupé / turbo / Carl / 08.15 - /for fun II.
LR D2 Td5 / '00 / Green Frog / 02.19 - /off
414 SI /04.12 - 09.13 / on se zase vrátí
75 2,0 V6 / sedan / '00 / Onnyyy /11.13 - /my car
420 SDi / sedan / '00 / Jane's /12.12 - /wife's & family
216 i / coupé / '98 / Luke /04.13 - /for fun
220 / coupé / turbo / Carl / 08.15 - /for fun II.
LR D2 Td5 / '00 / Green Frog / 02.19 - /off
414 SI /04.12 - 09.13 / on se zase vrátí
Zdravím všechny.
Ač v neděli běžně nepracuji, tentokrát jsem kvůli časovému a klimatickému zoufalství udělal vyjímku a odvezl auto panu Josefovi Čevelovi v Hodoníně (jinak zvanému "Joshiki" na internetovém fóru). http://www.mytiauthodonin.cz
Práce trvala 5 hodin a zahrnovala demontáž předních sedadel, vyluxování a kompletní mokrého vytepování interiéru (ValetPro Heavy Duty), důkladné vyčištění všech gumových těsnění (dveře, kapota, "kufr"- IPA + APC Bilt Hamber Surfex) a jejich ruční impregnace (prsty) přípravkem Swissvax Seal Feed (+ lehké vyčištění interiérových plastů- zejména středového tunelu- ValetPro Pre Wash). (ten Swissvax a čištění plastů a gum jsem si dělal sám)
Na první pohled to vypadalo celkem čisté.... Situace na ulici, bylo nám dopřáno pěkné počasí, tak to celkem šlo... Na konci práce.... Jak jsem uvedl, na tom béžovém podkladu se zdálo, že to bude celkem čisté, ale ve vysavači byl nakonec hnědošedý sajrajt, takže ta práce měla zatraceně smysl. V sobotu jsem si nechal v servisu ozónem vyčistit výparník klimatizace, takže veškerý smrad zmizel, takže zbývá jen vůz dovětrat.
Co se týče Josefa Čevely, musím každému vřele doporučit. S jeho prací jsem maximálně spokojen, též i s cenou a celkově šetrným a poctivým přístupem. Sledoval jsem letmo jeho činnost a musím říct, že skutečně umí.
Poznatek- gumy jsem nejprve vyčistil směsí IPA a vody, nechal lehce oschnout a pak ještě APCčkem. Myslel jsem, že IPA stačí, ale tím APCčkem šlo do hadry ještě celkem dost špíny. Po dvojnásobném setření vlhkým hadrem a uschnutí dostaly gumové části takový drsný povrch na omak= zbaveno špíny a mastnoty. Tedy ideální pro aplikaci "pryžoošetřovače".
Ač v neděli běžně nepracuji, tentokrát jsem kvůli časovému a klimatickému zoufalství udělal vyjímku a odvezl auto panu Josefovi Čevelovi v Hodoníně (jinak zvanému "Joshiki" na internetovém fóru). http://www.mytiauthodonin.cz
Práce trvala 5 hodin a zahrnovala demontáž předních sedadel, vyluxování a kompletní mokrého vytepování interiéru (ValetPro Heavy Duty), důkladné vyčištění všech gumových těsnění (dveře, kapota, "kufr"- IPA + APC Bilt Hamber Surfex) a jejich ruční impregnace (prsty) přípravkem Swissvax Seal Feed (+ lehké vyčištění interiérových plastů- zejména středového tunelu- ValetPro Pre Wash). (ten Swissvax a čištění plastů a gum jsem si dělal sám)
Na první pohled to vypadalo celkem čisté.... Situace na ulici, bylo nám dopřáno pěkné počasí, tak to celkem šlo... Na konci práce.... Jak jsem uvedl, na tom béžovém podkladu se zdálo, že to bude celkem čisté, ale ve vysavači byl nakonec hnědošedý sajrajt, takže ta práce měla zatraceně smysl. V sobotu jsem si nechal v servisu ozónem vyčistit výparník klimatizace, takže veškerý smrad zmizel, takže zbývá jen vůz dovětrat.
Co se týče Josefa Čevely, musím každému vřele doporučit. S jeho prací jsem maximálně spokojen, též i s cenou a celkově šetrným a poctivým přístupem. Sledoval jsem letmo jeho činnost a musím říct, že skutečně umí.
Poznatek- gumy jsem nejprve vyčistil směsí IPA a vody, nechal lehce oschnout a pak ještě APCčkem. Myslel jsem, že IPA stačí, ale tím APCčkem šlo do hadry ještě celkem dost špíny. Po dvojnásobném setření vlhkým hadrem a uschnutí dostaly gumové části takový drsný povrch na omak= zbaveno špíny a mastnoty. Tedy ideální pro aplikaci "pryžoošetřovače".
Rover 75 1.8L Turbo sedan 2004
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
Alfa Romeo 147, 1.6 L Twinspark 105 KS
Tento automobil byl: 72 453. ve výrobním pořadí, z celkového počtu 112 381 ks, 752. 1.8 T Connoisseur z celkového počtu 2 392 ks, 1 003. v barvě laku Odyssey Blue (kód: JGA) z celkového počtu 2 856 ks.
Hezké to máš, vzpomínám si jak jsem na podzim čistil koupené osmikilo po kuřákovi a po prvním amatérském čištění koberců to krásně prohlédlo a voda černá jako prase 

Všechna svá auta jsem prodal,takže momentálně bez Roveru!
No já to řeším černými kobercy ve všech autech 

Jenže ke světlému interiéru je to jak pěst na oko, to bych raději řešil pokynem "přezůvky s sebou !" 

Všechna svá auta jsem prodal,takže momentálně bez Roveru!
Koberečky výrazně snižují znečištění interiéru, při pravidelném vysávání a vyklepávání pak tepování podlahy ani není vyloženě nutné a když už, tak 1x za pět let stačí.
(je to teď dělal po 3 letech)
(je to teď dělal po 3 letech)
Me se ten svetly interier moc libi... a mas to fakt pekne vypucovany.
Ja s dneska dostal k cisteni efka, zatim jen dva kybliky a nasledne supernatural clay. Nastesti je to auto malicky, tak to docela odsypa.
Chystam se nejak poresit hologramy na laku a taky skrabance z provozu. Zkusim Gtechniq P1, rucne to bude asi fuska, ale nejak to snad dam.
Dneska jsem zkusil jen na jednom sramu nad pravym prednim kolem pouzit AG Paint Renovator a docela to slo.
Ja s dneska dostal k cisteni efka, zatim jen dva kybliky a nasledne supernatural clay. Nastesti je to auto malicky, tak to docela odsypa.
Chystam se nejak poresit hologramy na laku a taky skrabance z provozu. Zkusim Gtechniq P1, rucne to bude asi fuska, ale nejak to snad dam.
Dneska jsem zkusil jen na jednom sramu nad pravym prednim kolem pouzit AG Paint Renovator a docela to slo.
To je to eFko, nad kterým se lámala hůl? 

Jo tak to je slušně vyřešený škrábanec... no já už pomalu začínám uvažovat o leštičce. Tři auta nedávám během roku udělat rukama, kor když si nemůžu auto nechat rozpracovaný na etapy.
Třeba u Labutě se tepování a mokrému čištění bráním co to jde... řekl bych, že nikdy čištěná nebyla a asi i díky tomu mám i po 250 tisk. km sedačky bez děr, prošoupání a nemám je nijak vytahané. Tapecy ve dveřích drží, stropnice taktéž. Věřím prostě tomu, že s každým namočením se výrazně sníží životnost. Jinak řečeno, vyčistit to nechám asi až Labuť půjde do důchodu
Do té doby budu řešit jen lokální znečištění pokud možno "suchou" metodou...
Třeba u Labutě se tepování a mokrému čištění bráním co to jde... řekl bych, že nikdy čištěná nebyla a asi i díky tomu mám i po 250 tisk. km sedačky bez děr, prošoupání a nemám je nijak vytahané. Tapecy ve dveřích drží, stropnice taktéž. Věřím prostě tomu, že s každým namočením se výrazně sníží životnost. Jinak řečeno, vyčistit to nechám asi až Labuť půjde do důchodu

Čím to podložíš?Trunda píše:Věřím prostě tomu, že s každým namočením se výrazně sníží životnost.
Jestli myslis to stribrny efko, tak to je ted schovany u jednoho kolegy ve stodole a nejsem si jistej jestli bude jako darce a nebo jestli se bude opravovat. Tohle je jinej kus, celkem zachovalej. Modry tahiti blue, svetly MK2 sedacky, vypada pekne. Akorat na modrym laku je kazdej sram hodne videt, takze si na tom aspon muzu poradne vyzkouset autokosmetiku 
Skrabanec jsem poresil behem chvilky pomoci toho AG Paint Renovatoru, matlal jsem to levnou mikrovlaknovou uterkou. Kdyz jsem minuly tyden zkousel tentyz pripravek na kolegovu fobii, tak jsem to delal molitanovym aplikatorem a nemelo to takovej ucinek jak bych si predstavoval.
Na interier jsem mel taky neco od AG a docela slusne to fungovalo... a nebylo vsecko uplne mokry

Skrabanec jsem poresil behem chvilky pomoci toho AG Paint Renovatoru, matlal jsem to levnou mikrovlaknovou uterkou. Kdyz jsem minuly tyden zkousel tentyz pripravek na kolegovu fobii, tak jsem to delal molitanovym aplikatorem a nemelo to takovej ucinek jak bych si predstavoval.
Na interier jsem mel taky neco od AG a docela slusne to fungovalo... a nebylo vsecko uplne mokry

Nemám to jak podložit... prostě porovnávám s auty stejného stáří. R 200, 400 mají opadaný stropnice, boky dveří, vydojený sedačky... a majitelé takových kouků nedají ruku do ohně za to, že auto nebylo čištěné. Labuť má vše zdravé a dám ruku do ohně, že minimálně poslední 10 let a 150 tis. km nebyla uvnitř pucovaná mokrou cestou. Jsem si téměř jist, že tomu podkladovýmu molitanu pod valnou většinou čalounění nedělá dobře to, když zvlhne.
Mozna na tom i neco bude. Mel jsem Hondu Civic 6G - anglana... a trosku tam zatekalo tesnenim po vymene predniho okna. Stropnici to opravdu dobre nedelalo.
No to je právě stejný auto jak náš Rover RT (400) .... většina má místo stropnice baldachýn 

Presne, anglan a 400 rover jsou si hodne podobni... proto to uvadim na podporu tvyho tvrzeni o vlivu mokreho cisteni na trvanlivost stropnic a podobnych casti.